Turen går til Budapest. Eller rettere, det gjorde den tilbage i slutmarts, hvor jeg 1,5 måned efter havde termin. Selv var jeg ganske nervøs, for man har jo hørt om blodpropper i benene, sovende fødder og ikke mindt plukveerne. Tager man sine forholdsregler, vil jeg mene, at man til hver en tid kan smutte til udlandet, såfremt flyselskabet tillader det. Vi rejste selv en uge på spaferie i skønne Budapest.

Inden afrejse som højgravid

Jeg var næsten højgravid og vel lidt over uge 30, eller var jeg gravid i omkring uge 34? Anyways, det var i hvert fald der omkring.  Inden afrejse som højgravid skal man naturligvis undersøge de forholdsregler flyselskaberne tager. Ligeledes er det en god idé at rådføre med enten læge eller jordemoder. Derudover er der nogle praktiskse ting, der er værd at købe eller medbringe til rejsen. Derfor er mine erfaringer, at man inden afrejse som højgradvid overvejer følgende:

  • Godkendelse af lægeerklæring. Vi rejste med Ryanair, og de kræver ved en ukompliceret graviditet går ind i sin 28. uge, at man medbringer en blanket som angiver, at man er egnet til at flyve, som er udfyldt af jordemoder/læge. Læs mere om Ryanairs regler her.
  • Køb støttestrømper! Hver tiende passager i et fly, der er i luften mere end otte timer, får såkaldte ”symptomfri blodpropper” i benenes dybe vener. Og er man gravid er risikoen endnu højere.
  • Gode gåsko. og ikke noget med klipklappere, som højgravid får du så ondt i forfoden.
  • Pak behageligt tøj. Der er altså ikke noget værre end, tøj der gnaver på gåturen rundt i byen.

På rejsen som højgravid

Når min kæreste og jeg har været ude at rejse, som ikke-gravid par, har vi altid høje forventninger til rejsen. Hjemmefra planlægger vi de ture og seværdigheder, vi ønsker at tage på og se. Vi googler den nærmeste strand, shoppinggade og de bedste restauranter. Det samme gjorde vi naturligvis, da vi tog til Budapest. Da vi ankom, og jeg var lettere groggy efter flyveturen, måtte jeg skuffet erkende, at det vi havde planlagt skulle tones lidt ned. Som gravid kan du altså ikke det samme som ikke-gravid. Hvis jeg skulle give tre råd til en højgravid på vej på rejse, ville jeg give følgende råd:

  • Planlæg hjemmefra, men forvent ikke at nå det hele
  • Planlæg hellere indlagte pauser. Eksempelvis var kl. 12-13.30 vores daglige pause. Her sad vi blot på café og drak kaffe eller spiste et stort stykke kage. Det er okay som højgravid! Tidspunktet er også oplagt til Brunch i Budapest. Find mine anbefalinger til den bedste brunch her 
  • Gå tidligt i seng. Uanset om i booker hotelværelser, AirBNB eller noget tredje, så bestræb dig på at gå tidligt i seng og sov længe. Du har brug for den ekstra hvile som højgravid, og snart nærmer plukveerne sig. Hvile kan holde dem på afstand, rådede min læge mig.

Selvom jeg nok har nævnt, at det planlagte ikke altid kan indfries som højgravid, fik min kæreste og jeg en helt fantastisk tur til trods. Læs med her, og se hvordan jeg brugte 6 dage i Budapest som højgravid.

 Jeg håber, at du får en skøn ferie som højgravid i Budapest!